dinsdag 11 juni 2013

Route Westerbork


Wij zijn langs steenwijk gegaan met de bus ( dus de paarse strook ), maar je kan ook via meppel gaan, dit is alleen de route vanaf emmeloord.




Op het onderste plaatje zie je ongeveer waar westerbork ligt.



                

vrijdag 7 juni 2013

Geschiedenis Westerbork



















De geschiedenis van kamp Westerbork is vooral bekend vanwege de jaren 1942-1945. Het kamp werd al in 1939 gebouwd en in gebruik genomen. Tot de afbraak in 1971 is het kamp voortdurend in gebruik geweest. Aan de vooravond van de Tweede wereld oorlog vluchtten steeds meer Duitse joden voor de nazi's de grens van Nederland over. De Nederlandse regering wilde in die tijd geen ruzie met duitsland, dus sloot ze op 15 december 1938 de grens. In februari 1939 besloot de Nederlandse regering een kamp voor vluchtelingen te bouwen.

donderdag 6 juni 2013

Westerbork Informatie





De commandantswoning waar Albert Konrad Gemmeker, commandant van Kamp Westerbork woonde. Het pand staat nog steeds op Kamp Westerbork en is een rijksmonument.










Dit zijn 102 duizend stenen, elke steen staat voor een overleden iemand, maar er staan ook sterren op, dat zijn jodensterren. Sommige stenen staan hoger dan de andere stenen, dat is omdat de ene ouder is dan de ander. Sommige zijn overleden door hongernood, de ander omdat die ziek was.






Aan het eind van de negentig meter lange rails heeft Ralph Prins met zo weinig mogelijk middelen willen tonen dat er op deze plek iets verschrikkelijks is gebeurd. De omhoog gekrulde rails drukken de wanhoop uit, ze zijn bewerkt alsof er op geschoten is. De spoorbielzen laten de vernietiging zien. Hoe dichter bij het eind, hoe meer ze versplinterd zijn. De rails rust op 93 bielzen die verwijzen naar het aantal transporten dat vanuit kamp Westerbork vertrok. Vier bielzen die los liggen van de rails symboliseren vier transporten die van elders naar Oost-Europa vertrokken. De muur van Drentse zwerfkeien lijkt van een afstand op een stapel schedels. Deze muur sluit het monument als het ware voor het oog af. Daarvoor het stootblok, vlak bij de plaats waar ook in de oorlog de spoorlijn van Hooghalen naar het kamp haar eindpunt vond. Het authentieke stootblok dat nu nog steeds achter de muur ligt, heeft Ralph Prins bewust niet willen gebruiken.